Starta företag

Funderar du på att starta företag? Det finns många olika organisationer som kan hjälpa dig när du ska starta eget eller när du vill utveckla ditt företag. Här har vi samlat några av dem som kan ge dig hjälp och stöd.

Näringslivsutvecklare

Conny Nordendahl - 0930-14385 conny.nordendahl@nordmaling.se

Stina Sylvin - 0930-14132 stina.sylvin@nordmaling.se

Rådgivning för nya företag

NyföretagarCentrum Nordmaling

NyföretagarCentrum Umeå/Nordmaling ingår i en riksomfattande organisation med syfte att hjälpa och stödja blivande och nyblivna företagare. Tillsammans med näringslivet och kommunerna i vårt område arbetar NyföretagarCentrum för att öka nyföretagandet genom att skapa goda förutsättningar och ett gott företagsklimat.

Hos oss får du kostnadsfri, konfidentiell och objektiv rådgivning i samband med att du ska starta eget företag. Vi har erfarna rådgivare som hjälper dig med din affärside’, frågor kring budget, marknadsföring eller andra frågor som rör ditt företagande.

Rådgivningen är helt kostnadsfri tack vare vårt nätverk av samarbetspartners som stödjer oss, både med finansiella medel och med personlig expertis och engagemang.

När du har varit på rådgivning hos oss kommer du att vara bättre förberedd för livet som egenföretagare. Det enda vi kräver av dig är ditt engagemang och att du tror på din ide’.

Boka rådgivning

Välkommen att boka tid för kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning.

Boka Rådgivning Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Om du vill så kan du förbereda dig innan du kommer till rådgivningen. Tänk igenom följande frågeställningar:

  • Varför vill du starta företag?
  • Hur ser din affärside’ ut?
  • Finns det kunder till den vara eller tjänst du vill sälja?
  • Finns det konkurrenter till ditt blivande företag?
  • Vilka kontakter behöver du för att bygga upp ditt företag?
  • Vilka resurser i form av exempelvis tid, utrustning, lokal och personal behöver du för att komma igång?
  • Hur ser en första budget ut och vilka finansieringsalternativ finns det?
  • Hur påverkas din privata ekonomi av ditt företagande?

Checklista för nyföretagare

Här nedan kan du ladda hem en broschyr med en checklista för dig som planerar att starta ett företag.

Checklista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Almi

Almi Företagspartner ägs av svenska staten och erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag som vill växa. Det gäller alla branscher, små och medelstora företag och även för dig som vill starta ett nytt företag

Almi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Verksamt

Här hittar du information, verktyg och e-tjänster från flera olika myndigheter samlade på ett enda ställe. Du kan på denna sida göra allt från affärsplaner till att registrera företag. Här får du alltså hjälp och praktiska verktyg för att komma igång med företaget på ett bra sätt. Verksamt.se har utvecklats i samverkan mellan de tre myndigheterna Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket.

Verksamt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Skatteverket

Här får du allmän information om skatteregler, bokföring, deklaration med mera. Skatteverket har flera bra, kostnadsfria informationstillfällen kring att starta eget och att vara nyföretagare. Gå in på deras webbplats för att se när närmaste informationstillfälle äger rum. De har även informationstillfällen i Lilla Edet i samarbete med Företagscentrum

Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Bolagsverket

Hos Bolagsverket ska du registrera ditt företag. De har en "Starta eget" - sida där de hjälper dig med vilken bolagsform (enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag, aktiebolag eller ekonomisk förening) som är lämplig för dig/er som nyföretagare och vilken blankett som skall ifyllas.

Bolagsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Tillstånd

Du hittar mer information om olika tillstånd du kan behöva i vänstermenyn under fliken Tillstånd, regler och tillsyn. Här hittar du exempelvis information om bygglov, miljö- och hälsoskydd samt serveringstillstånd.

Tillstånd Nordmalings Kommun Länk till annan webbplats.

Ung Företagsamhet (UF)

En ideell förening som verkar för att införa företagande och näringsliv i den svenska gymnasieutbildningen. Ungdomar i åldern 16-20 år får under ett läsår prova på att starta, driva och avveckla ett företag med stöd av lärare och rådgivare från näringslivet. Under läsåret ges UF-ungdomarna dessutom möjlighet att delta i en mängd aktiviteter på regional, nationell och även internationell nivå.

Ung företagsamhet (UF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Conny Nordendahl och Stina Sylvin, Näringslivsutvecklare vid Nordmalings kommun

Conny Nordendahl och Stina Sylvin, Näringslivsutvecklare vid Nordmalings kommun