Smultronställen

Hitta det dolda

Nordmalings kommun är fullt av spännande och intressanta platser som kanske inte så många hittar till; när du bor här hittar du snart dina egna smultronställen. I väntan på det har vi några förslag.

Förresten, på minst en av dessa platser kryllar det av riktiga smultron vid rätt tid på året. Gissa var?

Ett hemligt smultronställe i Nordmalings kommun

Långroudden

Långroudden

Långroudden i Kronören-Drivörens naturreservat är ett vidsträckt långlänt strandområde där du kan ströva en hel dag. Förutom härliga badklippor och spännande grusrevlar finns insjöar och flera fornlämningar som t.ex. en labyrint.

Hummelholm

Slåtteräng, Hummelholm

Hummelholm har anor från medeltiden och bebyggelsen i kombination med kulturlandskapet och de hävdade ängarna är en kulturhistorisk miljö av stort värde.

Ängarna slås med lie varje sommar. Passa på att besöka området tidigt i juni då häggen blommar eller i slutet av juli då den gula renfanan och den blå älvsalladen står i blom.

Bergsjöberget

Högsta kustlinjen på Bergsjöberget - bördig mark till vänster, klaspolade hällar till höger

Packa ryggsäcken och gå den fina vandringsstigen över Bergsjöbergets naturreservat!

På nära 300 meters höjd över havet är det ett utmärkt utflyktsmål. Från toppen har du utsikt över hela byn Brattsbacka och sjöarna Bergsjön och Vångsjön. En liten stuga står öppen; i den kan man grilla på vintern eller vid dåligt väder. Glöm inte att skriva i gästboken!

Missa inte den ovanligt tydliga högsta kustlinjen från när inlandsisen drog sig tillbaka.

Örstens sandstrand

Örsten

Örsten vid Öreälvens mynningsdelta har en fantastisk badstrand.

Vägen dit är slingrig och smal så se till att vara ute i god tid.

Storfallsforsen

Storfallsforsen

Ett vattenfall i Lögdeälven någon mil inåt land. Forsen är restaurerad för fisket; det finns en rastplats och en nybyggd hängbro över älven.